"1001 speil" er Charlottenlund ungdomsskoles prosjekt for motivert og effektiv læring (se lenke under "Aktuelle nettsteder"). Prosjektet er forankret i et sosial-konstruktivistisk læringsperspektiv og vektlegger at elevene erobrer egen kunnskap gjennom reformulering og formidling. Meget kort fortalt får elevene opplæring i ulike digitale verktøy som de deretter bruker for å formidle/presentere egen kunnskap til andre. Elevene lærer bl.a. digital storytelling som er et eksempel på multimodal tekst. Multimodalitet betyr en kombinasjon av ulike uttrykksformer (lyd, bilde, skrift...). Marie Sandell hevder i boka "Alle kan lære!" at en av de mest krevende oppgavene i dagens skole er å motivere den enkelte eleven til å tenke, lære og utvikle seg. Hun viser til professor Howard Gardners teori om menneskets åtte intelligenser og det faktum at skolen i lang tid ensidig har favorisert kun to av disse intelligensene, nemlig språklig/lingvistisk og logisk/matematisk. Gardner og Sandell hevder at vi ved å innføre alle intelligensene i klasserommet gjennom å tilby ulike aktiviteter, gir elevene større muligheter til å lykkes og øker elevenes motivasjon.
IKT som verktøy og medium gir oss anledning til å favne flere intelligenser ved at elevene kan kombinere skrift, bilde, lyd og illustrasjoner. Elevene kan i samarbeid med læreren produsere egne læringsressurser ved hjelp av multimodale verktøy.
I boka "Digital kompetanse i skolen" viser Erstad til Don Tapscott som framhever den positive utviklingen fra ungdommenes passive TV-seerrolle til deres aktive rolle som brukere av IKT. Ungdommene har nå anledning til å delta og la sin stemme høre! De er ikke lenger passive konsumenter, men produsenter av meningsinnhold som formidles gjennom media. Her ligger en rik kilde til motivasjon! Og om vi kan stole på Erstads påstand om at 40% av elevene i alderen 10-14 år ikke er spesielt interesserte i nye medier, blir det desto viktigere at skolen introduserer elevene for disse nye mulighetene!
Å bruke digitale læringsressurser krever i følge Günter Kress multimodal kompetanse, som betyr å forholde seg til ulike tekstformer med kombinert bilde, lyd og skrift. Dette innebærer en mer sammensatt tekstforståelse (multilineær) enn den tradisjonelle læreboktekstforståelsen (lineær).
Ny tekstforståelse utvikles best i arbeid med multimodal tekst, og ikke minst i produksjon av egne multimodale tekster, som f.eks. digital storytelling ved Charlottenlund ungdomsskole.
På Charlottenlund har elevene, som er i ungdomsskole-alder, laget multimodale tekster ved å kombinere skriftlig tekst, bilder, illustrasjoner, musikk og fortellerstemme. Lærerne er overbeviste om at elevene ved å være aktive produsenter, blir mer motiverte og lærer bedre. Digitale medier stimulerer elevenes skapende evner og deres ønske om å samarbeide og prestere. Elevene får utfordringer og muligheter for økt læring. Jeg har i egen skolehverdag, som lærer på 1.trinn, gjort tilsvarende erfaringer ved å la elevene i samarbeid med eldre elever og ved bruk av Photostory produsere "filmer" med bilde, tekst og tale. Jeg skulle gjerne presentert noen eksempler på dette her, men har ikke lykkes med "koblingen". Dermed har jeg ikke annet å tilby i dag enn en kort beskrivelse av prosjektene:
I arbeid med geometriske former på 1.trinn tok vi med oss digitalt kamera på uteskole-dagen. Elevene var delt i grupper som "jaktet på" formene trekant, firkant og sirkel i nærmiljøet. Hver elev fikk velge seg et trekant-, firkant- eller sirkelmotiv som de fotograferte. Tilbake på skolen fikk 1.klassingene være med når eldre elever satte bildene sammen i Photostory og 1.klassingene fikk holde i mikrofon og legge tekst til bildene. Teksten var f.eks. "Døra på butikken er et rektangel" og "Trafikkskiltet har form som en trekant". Da arbeidet var gjort, hadde vi fire flotte filmer som ungene kalte "Trekantfilmen", "Sirkelfilmen" osv. De frydet seg over å høre hverandres stemmer på filmen, samtale om hvor bildene var tatt osv. Dette skjedde på høsten og før "Fronter-tida" ved vår skole, så elevene fikk cd-er med bl.a. disse filmene med hjem før jul. Da snøen smeltet i april og vi fant fram hoppetauene, oppdaget vi at elevene hadde lært film-tekstene utenat og brukte disse som hoppe-regler! Snakk om motivasjon og læring!
I eventyrprosjektet på 1.trinn produserer vi alltid eventyrbøker i A3-format. Elevgruppa gjenforteller et kjent eventyr, læreren skriver ned teksten, elevene maler illustrasjoner, vi setter sammen illustrasjonene og teksten, laminerer og binder det hele sammen. Det er alltid stor stas å lese disse bøkene og finne igjen egen setning og egen illustrasjon, men ekstra stas ble det da vi fotograferte illustrasjonene, satte dem sammen i Photostory, elevene "skrev av" teksten inn i bildene og "leste" den i mikrofon! Den digitale eventyrboka vår ble julegave til både slekt og venner!
Kjøre kolleger, sett i gang med multimodal tekstskaping sammen med elevene! Det er fantastisk inspirerende og motiverene, både for store og små!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
4 kommentarer:
Som vanlig et godt innlegg, Nina! Du formidler teorien saklig og presist, og krydrer fra egen praksis på en fortreffelig måte. Jeg er imponert over hva dere har fått til med de søte små. Så spennende at dere har gått løs på Photostory med dem! Det hadde vært bra artig å få se det dere har laget!
Begge forrige innlegg var spennende Nina. Nå var det fasinerende å lese om alle mulighetene man kan ta i bruk til kreativ læring og innlevelse. Spennende å lese om hvordan ungene kombinerer ulike formidlingsteknikker. Det må være spennende å se hvordan de ulike fagene kan utvikle seg med mer enn tekst og tall i verktøykassen.
Tenk om naturfaget kunne bruke mer lyd, bilde og bevegelse. .... Da ville jeg blitt elev igjen.
Du inspirerer til ny tenkning Nina. Tusen takk.
Dt må være morsomt å arbeide sammen med deg, både som elev og lærer!
Ikke gi oppforsøket å få lagt ut videoene på bloggen din. skulle gjerne sett dem!
Hei Nina! Føyer meg bare til kommentarene overfor. Fikk lyst til å prøve ut dette med både digitale bilder som ble til film og eventyrboka i egne klasse. Spennende å høre om vellykkede prosjekt, for det skjer mange slike rundt omkring. Jeg lurer på hvordan man kan få til en idebanker, bl.a. på kommunalt nivå med IKT-erfaringer og opplegg som har vært vellykket med det mål å dele med hverandre? Vi prøvde å få det til med matematikk en periode her i kommunen, men det blir som Kjell Atle har ytret før: Mange "tittere" og få "blottere". Da mister ildsjelene motet, og det renner ut i sanden. Håpet er jo at det kan bli muligheter for slikt når kompetansen hos lærerne øker med bruk av IKT.
Legg inn en kommentar