søndag 4. oktober 2009

Hvordan kartlegge egen skoles ståsted innafor IKT?

I Kjell Atle Halvorsens artikkel "Blogg og wiki i læring på arbeidsplassen", hvor han beskriver/drøfter et forsøk på å utvikle en felles forståelse for Egge skoles status og utfordringer ved hjelp av wiki og blogg som felles lærings- og utviklingsarena, fant jeg spørsmålet "Hvordan legger vi til rette for god undervisning og læring med IKT?" Og dette satte mine tanker i gang; Kan nettopp dette spørsmålet være et godt åpningsspørsmål for å kartlegge egen skoles ståsted innafor IKT?
Da jeg leste videre i artikkelen, ble jeg stadig mer inspirert. Kan wiki være en metode for kartlegging hos oss?Vi skal ikke fokusere på IKT inneværende skoleår og har derfor ikke avsatt tid til evaluering, planutvikling eller drøftinger. Men kanskje kan vi starte en høyst frivillig tenkeskrivingsprosess hvor den som ønsker blant ledere, lærere, elever og foresatte kan presentere sine tanker innafor temaet? Skoleleder kan innlede/åpne wikien "Hvordan legge til rette for god undervisning og læring med IKT?" ved å skrive noe om samfunnets behov, kravet om digital kompetanse, skolens ansvar++, og inviterer lærere, elever og foresatte til å bidra med egne tanker ut fra spørsmålene - Hvordan bruke IKT for at elevene skal lære mer? - Hvor står vi i dag (utstyr, kompetanse...)? - Hva er våre største utfordringer? - Hvordan jobbe videre? Invitasjonen kan formidles via læringsplattformen vår, FAU og elevenes ukeplaner. Idéen om Wiki som metode gir langt flere spørsmål enn svar; Vil det bli for utrygt å skrive om egen skoles ståsted og utvikling i offentlighet? Vil foresatte og elever engasjere seg? Vil en slik samskrivingsprosess bli for generell fordi den foregår i offentligheten? Vil lærere som sjelden tar ordet i muntlige prosesser bidra nå som arenaen endres? Vil foresatte og elever motiveres ved å inviteres inn i prosessen på linje med skolens ansatte? Vil dette være en god læringsarena for elevers deltakelse i samskrivingsprosesser/nettvett? I prosjektet ved Egge skole presiserte de at nettsida var et sted for "halvtenkte tanker og de ikke helt fullendte formuleringene". Det er nok lurt å poengtere at et slikt forum ikke er en diskusjonsarena som skal avsluttes med en konklusjon. Dette må jeg tenke videre på!

5 kommentarer:

sol sa...

Hei Nina!
Det er så interessant å lese det du skriver! Jeg syns du er kjempekreativ i tankeprosessene dine. En artig innfallsvinkel å bruke wiki som et diskusjonsforum. Ulempen er kanskje at mange ikke vil delta i diskusjonene? man har jo også mulighetene til å få til en diskusjon på læringsplattformen, under "diskusjonsforum". Det er noe jeg har tenkt å bruke, også for å prøve å nå dem som bruker fronter bare som et minimum. Her er det iallefall mange muligheter!

Berit sa...

Hei Nina
Nå har jeg også lært noe om sosiale medier fordi jeg har fått meg en google konto, og kan skriver kommentarer til deg. Det er kjempespennende å følge deg i tankene omkring IKT, læring og elever. Det er bare gjennom å prøve selv at man får et forhold til dette tror jeg. Derfor spennende at du har gått inn i både spill og andre dialogmedier. Jeg følger spent videre. Selv har jeg noen kvitter på tvitter...
Berit

Kjell Atle sa...

Hei igjen, Nina,
Synes du skulle prøve ut wiki-ideen. Lurt å alliere seg med en gjeng på forhånd. Noen som kan tenke seg å være med på dette forsøket og er villige til å "forplikte" seg. Som Sol antyder: mange vil finne det for skummelt. Men her som ellers på nettet er det flere "kikkere" enn "blottere".

Skal du få i gang felles tekstskriving på wiki, tror jeg det kan være en god ide om du starter med et ukast som de andre kan arbeide videre på. Snakk med dem på forhånd om hvordan dette skal foregå, slik at wikien ikke oppfattes primært som et diskusjonsforum. Lykke til! du har ikke stort å tape på å forsøke. Hadde jo vært staselig om du kunne få med deg BÅDE elever og foreldre, i tillegg til kolleger på skolen.

Randi sa...

Hei Nina! Hvis du får dette til, må du informere meg om erfaringene du får(selv om det ikke skal i gang med det enda). Synes dette hørtes interessant ut. Er enig med Kjell Atle, du bør ha noen allierte som kan være med deg i oppstarten av et slikt prosjekt.

Du skriver i innlegget ditt: "Hvordan legger vi til rette for god undervisning og læring med IKT?" Og dette satte mine tanker i gang; Kan nettopp dette spørsmålet være et godt åpningsspørsmål for å kartlegge egen skoles ståsted innafor IKT? Det tror jeg det kan være. Jeg tror at i bunnen av en slik diskusjon må læringsynet og elevsynet (lærer og elevrollen)opp til debatt på egen skole. Spørsmålet ditt handler vel nettopp om det. Mange av oss pedagoger gikk ut av lærerskolen for en del år tilbake, før data ble en del av elevenes hverdag. Hvor viktig digital kompetanse er i vårt samfunn, og hva som ligger i begrepet(ifølge Erstad sin definisjon) burde vært diskutert blant lærerne. Siden digital kompetanse er noe barn og unge tilegner seg i hverdagskulturen, har de et erfarings – og opplevelsesgrunnlag som de møter skolen med. IKT er også med på å forme identiteten til barn og unge. Krumsvik tar opp spørsmålet om danning og læring tar nye former etter den digitale revolusjonen, og om skolen kan utnytte dette positivt i sin opplærings- og utdanningsvirksomhet. Som han sier: IKT har bare en verdi dersom en som lærer vet hvordan en kan utnytte teknologien faglig.

Hildemor sa...

Skal bli spennande følge med på om du får til wiki-ideen din. Synes "gode spørsmål" er viktige for å få fram engasjement og meiningar hos dei fleste, td dei i Halvorsen sin artikkel. Har også tenkt å gjere ei undersøking i blandt læarane for å finne ut kor langt vi har komt, og kva utfordringar som ligg føre på min skule og i mitt nettverk.