mandag 28. september 2009

PC-SPILL - AVKOBLING ELLER LÆRING?

Etter å ha lest J.P.Gees "Are Video Games Good for Learning?", gikk jeg sporenstreks til min 17 år gamle "Football Manager"-hekta sønn og ba om unnskyldning. De siste tre-fire årene har jeg titt og ofte irritert meg over hvordan han og hans kamerater i timesvis hver uke sløver foran PC-en med "Football Manager". Det sier vel alt om min oppfatning av dataspill fram til i dag. Aldri har jeg tatt meg tid til å spørre gutta om hva utfordringene i spillet er. Aldri har jeg satt meg ned og hørt på diskusjonene deres, valg av strategier osv. Aldri har jeg pratet med gutta om hvordan erfaringene deres fra PC-spillet gir læring med overføringsverdi til andre områder. Men i kveld! Junior ble mildt sagt overrasket da jeg ba han lære meg litt om "Football Manager". " Tuller du, morsan? Når ble du interessert i det???"  At "morsan" har blitt inspirert av en artikkel om dataspill, er faktisk ganske tøft. Og i kveld har junior og jeg koblet Gees artikkel med juniors dataspill-erfaringer. Vi har snakket om hva som motiverer i dataspill, hvordan slike spill gir deg muligheter, lar deg ta sjanser og prøve ut dine hypoteser uten at evt fiaskoer får andre utfall enn at du må prøve på nytt, hvordan man trenes i å se og ivareta komplekse system, hvordan hele spillet er en variant av aksjonslæring..."Football Manager" gir min sønn og de andre gutta på idrettlinja masse fagkunnskap som de har nytte av i egen idrettshverdag. Det dreier seg om å bygge et godt vinner-lag ved å sette mål for laget, tenke igjennom hvilke egenskaper som trengs i laget for å nå målet, finne spillere som har disse egenskapene, videreutvikle spillerne, kjøpe/selge trenere og spillere, styre klubbens økonomi, forhandle med klubbens styre om stadion-bygging, etablere samarbeid med andre klubber, legge strategier for kamper, lede laget i kamp, evt. omrokkere innad i laget...Jeg er mildt sagt imponert over juniors kunnskap. Dette er jo kunnskap langt utover fotballspill! Og hvilken læringsmetode! Men hvorfor har ikke noen foretatt små justeringer på "Football Manager" og kalt det "School Manager"??? Det er jo akkurat denne type lagbygging og lagledelse vi driver i hverdagen! Tenk dere et masterstudium i skoleledelse bygd på samme lest som "Football Manager". Hvor motiverende hadde vel ikke det vært??? Mens vi venter på at Kjell Atle og hans kollegaer utvikler "School Manager"-spillet, anbefaler jeg deg å lese Gees artikkel og finne en dataspill-hekta person å diskutere med. Takk til Gee og junior for en "vekkende" kveld, og nok en gang "Sorry junior! Når det gjelder forståelsen for dataspill har morsan vært pinlig treg."

søndag 20. september 2009

Å lede skolen som lærende organisasjon innafor IKT

Den siste uka har jeg lest to interessante kapitler i boka "Skoleledelse. Betingelser for læring og ledelse i skolen". Kapitlet "IKT i skolen" er skrevet av Kjell Atle Halvorsen, "På veg mot digital kompetanse?" av Carl F. Dons. To kloke karer!
Begge kapitlene gir gode innspill til min refleksjon rundt skoleleders rolle i utviklingsarbeid innafor IKT.
Det er skolelederens ansvar at skolen integrerer den nye teknologien i sin virksomhet. IKT berører hele organisasjonen - både økonomi, organisering, pedagogikk og kultur - og som skoleledere har vi behov for innsikt i både IKT og organisasjonsutvikling. Vi må ha kompetanse  innafor ledelse av endringsprosesser, kjenne teknologiens rolle i samfunnet og være bevisst det pedagogiske potensialet som ligger i IKT. Det er et tankekors at ulikheter mellom skoler innafor IKT i stor grad skyldes graden av engasjement hos skolelederne, noe som igjen påvirkes av leders kompetanse på området. Skoler som lykkes i IKT-utviklinga, har en leder med klar forståelse av teknologiens plass i utdanning og samfunn!
Perioder med betydelige endringer gir flytende rammer. Da blir behovet for fokus på verdier og relasjoner desto større. Dette er en viktig lederoppgave. På samme tid må skoleleder gripe mulighetene for å forenkel prosesser i administrativt arbeid ved hjelp av IKT. Slik kan tid til pedagogisk utviklingsarbeid vinnes. Overgangen til "digital tid" berører alle deler av organisasjonen og må involvere hele kollegiet.  Det trengs tydelig faglig ledelse. Rektor må, med forankring i læreplan, læringsteori og "Program for digital kompetanse", sette kursen for utviklingsarbeidet ved skolen, men med stort rom for diskusjoner og deltakelse. En leder som kjenner personalets kompetanse, kan delegere en god del av arbeidsoppgavene innafor utviklingsarbeidet, men må sørge for en felles visjon og å holde de ulike delene i endringsprosessen samlet. Underveis i prosessen må leder være oppmerksom på behov for justeringer. Det gjelder å finne skolens "flytsone" i utiklingsprosessen, med balanse mellom visjon, kompetanse, intensiver, ressurser, planer. Fokus må rettes mot at digital kompetanse er mer omfattende enn å beherske teknologien. Elevenes dannelse og nye muligheter for kunnskapsdeling og kommunikasjon innafor IKT, må vektlegges. Ny undervisnings- og læringspraksis må utvikles.
Skal vi lykkes med implementeringa av IKT i skolen, er det ikke tilstrekkelig å sette av et årlig beløp til innkjøp av digitalt utstyr samt gi to av skolens teknofile pedagoger fonksjonsstillinger som IKT- og læringsplattform- ansvarlige. Visjon/mål må forankres i hele kollegiet og  vi må bevisstgjøres IKTs rolle i samfunnet og de krav dette stiller til omfattende digital kompetanse hos elevene. Skolene trenger ledere som viser oppriktig engasjement i de pågående endringsprosessene, synliggjør visjon/mål (med evt. justeringer) i hverdagen, sørger for jevnlig prosessevaluering, samler de ulike delprosessene, lokker og støtter de teknofobe, gir rom og applaus til de teknofile, samt synliggjør egen endringsprosess mot "den digitale tid", for å lykkes i utviklingsarbeidet. Flere skoleledere melder at deres største utfordring er økende arbeidsoppdrag utenfor egen enhet og derved redusert deltakelse i endringsprosesser "på huset". Kan IKT avhjelpe dette ved å gi skoleledere nye arenaer for kommunikasjon og "tilstedeværelse"? Hva med ukas blogg fra rektor til kollegiet på den digitale læringsplattformen ???

søndag 13. september 2009

HVORDAN ER DET MED IKT PÅ MIN SKOLE???

Å bytte arbeidsplass ble en nyttig erfaring. Det var da jeg oppdaget hvor stor min innsikt på forrige arbeidsplass var! Og jammen tar det tid å lære en ny organisasjon å kjenne! Jeg stiller meg stadig spørsmålet; "Ja, hvordan er det med ...... på min skole?" og så leter jeg i dokumenter, spør rektor, ledergruppa, kollegiet osv. Rektor og jeg er de ferskeste på huset, og det er en del vi ikke har klare svar på ennå. Kartet stemmer ikke nødvendigvis med terrenget på en skole i stadig utvikling. Det som engang ble vedtatt har kanskje ikke latt seg gjennomføre i praksis, alle kjenner ikke til den lokale planen som ble laget for fem år siden osv. Men med huset fullt av dyktige pedagoger, skjer det fantastisk mye god læring her. Det inspirerer! Skjemaet "Forandringens dimensjoner", som vi fikk presentert på forelesninga "Lederutfordringer når skolen digitaliseres", tror jeg kan være til god hjelp når vi leter oss fram til skolens ståsted, f.eks. innafor IKT. Har vi en visjon for IKT-utviklinga ved vår skole? Hvordan lyder den? Er den godt kjent for alle? Hvordan er situasjonen når det gjelder kompetanse, insentiver, ressurser og planer innafor området? Er de fem dimensjonene i balanse? Hvem bør vi stille spørsmålene til? Ledergruppa, IKT-ansvarlig, alle pedagogene, elevene...? Om vi lar alles stemme høre i denne kartlegginga, vil det da avdekkes en felles oppfatning av situasjonen, eller er vi en organisasjon preget av forvirring og "i hytt og vær" fordi vi evt. mangler visjon og planer? Mye interessant arbeid ligger foran oss.
Det er ikke aktuelt for oss å sette i gang kartlegging og videre planlegging innafor IKT ved egen skole nå i høst, men jeg velger allikevel å konsentrere blogginga mi innafor temaet:
"Hvordan bruker vi /skal vi bruke IKT på vår skole for at elevene skal utvikle de ferdighetene, kunnskapene og holdningene de trenger i det 21.århundret?" Denne bloggen blir dermed en form for forberedende refleksjon knyttet til tenkt arbeidsprosess. Ei evt. gjennomføring kommer kanskje i løpet av ett år eller to???
Temaet jeg har valgt er innholdsrikt og gir gode blogge-muligheter:
- Kartlegging av dagens ståsted
- Å lede en lærende organisasjon innafor IKT. Kompetansebehov i skoleledelsen
- Visjon. Definisjon av digital kompetanse. Forankring i læreplan
- Lokal plan for IKT
- Artefakter
- Insentiver.....
Mye flott faglitteratur har jeg allerede lest, så nå er det bare å skrive i vei. Følg med, følg med! Og kom gjerne med kommentarer!

HJERTESUKK FRA EN KAVENDE BLOGGER

Sist søndag omtalte jeg blogging som artig og spennende. Håper den følelsen snart dukker opp igjen!
Hvordan i all verden skal jeg få taket på denne blogg-sjangeren?  Jeg har lest Kjell Atles gode råd til oss bloggerne flere ganger, men sliter stort med både det ene og det andre. Og ja, jeg har fortsatt en plan om å bruke bloggen min som moduloppgave.
En krysning mellom tenkeskriving og presentasjonsskriving? Da må tenkeskrivinga mi bli så beskrivende at den gir mening for andre enn meg selv og mine nærmeste medarbeidere, samtidig som jeg må unngå å falle over i tradisjonell oppgaveskriving /presentasjonsskriving med altfor lange innlegg. Den siste uka har jeg produsert et titalls innlegg som alle har blitt sletta før publisering. Riktignok av meg selv...
Synd at jeg alltid har vært god til å skrive langt! Sånn var det da jeg skrev mine første SMS-meldinger for ti år siden (?) også. "Du skal ikke skrive brev!", var kommentaren den gangen. Nå skal jeg skrive kort og ofte, samtidig som jeg skal ha en rød tråd - et temaområde som er interessant. Interessante temaområder er det flust av, men blir de for store? Blir de for små? Og hvordan skal jeg knytte noe av dette til egen skolehverdag når IKT ikke er med blant fokusområdene våre dette skoleåret og jeg som nokså fersk på huset har minimal innsikt i ståa? 
Jeg har skumlest det meste av pensumlitteraturen og hodet fylles av gode refleksjoner og tanker om mulige utviklingsprosesser på egen arbeidsplass. Her ligger nok den største utfordringa mi! I tradisjonell oppgaveskriving har jeg alltid brukt god tid på tankekart, oppgavedisposisjon, problemformulering osv og gitt meg selv tid til å forkaste den ene idéen etter den andre før jeg kom i gang med skrivinga. Nå skal jeg blogge i vei fra første dag i refleksjonsprosessen. Og samtidig ha en rød tråd! Jeg frykter for at min blogg kan bli så springende at den havner i kategorien "blogging for moro skyld", som Kjell Atle kaller det. Og det var jo ikke planen!
Nå gir jeg meg selv resten av ettermiddagen til å klekke ut en brukbar plan for videre blogging. Her må noe skje. Denne skrivesperra må jeg bli kvitt!

lørdag 12. september 2009

ØKT IKT-KOMPETANSE HOS ELEVER OG LÆRERE SELV OM TIDSBRUKEN PÅ DATA HAR GÅTT NED?

I "Bedre skole" nr3 -2009 refereres det i artikkelen "Datakompetansen for svak i norsk skole" til rapporten ITU Monitor 2009 som viser at elevene i grunnskolen nå bruker mindre tid på data enn for to år siden og at det er grunn til å være bekymret. Min første tanke var; "Skrekk og gru! Synkende IKT-kompetanse blant elevene!". Deretter tenkte jeg; "Er det virkelig det rapporten sier???". Og resten av uka har jeg grubla videre på dette. Nå har jeg lest rapporten "ITU MONITOR 2009" (se lenke) og nikket gjenkjennende til de fleste konklusjonene; Bedre læring krever tilgang til IKT ved behov, motiverte og kompetente lærere med støtte fra skoleledelsen har best forutsetning for å ta i bruk digitale verktøy, skoler med IKT-ansvarlig i full stilling gir økt IKT-bruk i skolen, helhetlig skoleutvikling med IKT er nødvendig. Og det er ingen tvil om at ressursdisponering og skoleleders rolle er viktig her! Jeg har også reflektert rundt egen praksis, snakket med kolleger, IKT-veiledere og ikke minst - elever i barneskole, ungdomsskole og på videregående. Vi opplever ikke at elevenes IKT-kompetanse er synkende. Er det ikke slik at dagens elever, uansett klassetrinn, har større grunnleggende ferdigheter innenfor IKT enn hva som var tilfelle for noen år siden? Dermed blir elevenes arbeid, både på skolen og hjemme, mer effektivt og målrettet. Lærernes kompetanse og IKT-erfaring har vel også økt? Er ikke dagens undervisningsopplegg bedre, arbeidoppgavene mer presise og målrettet, og gjennomføringa mindre belastet med tekniske problemer?
Jeg tror tidsbruken har gått ned fordi vi behersker våre digitale artefakter ( ble dette riktig bruk av begrepet???) langt bedre enn tidligere. Tidsbruk knyttet til IKT har gått ned fordi vi alle har blitt flinkere! Og det skal vi ikke bekymre oss over! Men vi skal vurdere grundig om vi i barneskolen har sett for snevert på begrepet digital kompetanse. Har vårt fokus vært ensidig rettet mot grunnleggende ferdigheter, nedlasting og søking fordi dette har vært krevende nok for både lærere og elever? Når nå måloppnåelse innafor disse områdene skjer på lavere trinn enn forventet, er det vel på tide å fokusere på bl.a. integrering av IKT i alle fag, læringsstrategier, kommunikasjon og samarbeid? Da vil også IKT-rettet undervisningstid i barneskolen øke, rett og slett fordi vi får flere mål å jobbe mot! Behovet for oppdatert utstyr, god infrastruktur og ressurser til IKT-drift er fortsatt stort ved mange skoler, men tida er inne for å fokusere på god pedagogisk bruk av IKT. Og er det noe vi lærere liker, så er det vel pedagogiske diskusjoner!
I følge ITU Monitor 2009-rapporten er hovedutfordringen for IKT i skolen ikke lenger infrastruktur, men hvordan vi skal bruke IKT som et didaktisk redskap. Så rett, så rett!

søndag 6. september 2009

NÅ HOPPER JEG I DET!!!

Ninas blogg står det, og Nina det er meg. Så da er det vel på tide at jeg kommer i gang med skrivinga - om denne bloggen skal få et liv?       (Her skulle jeg gjerne satt inn et smileansikt eller noe annet hyggelig, men hvor i all verden finner jeg slikt i denne blogge-verdenen??? Mitt utviklingspotensiale i dette mediet er stort!)

Tenk at slike artige ting skjer, forresten!  En ny blogg er født, og jeg  - ei litt pysete, halvgammel og mediesky dame - har blitt en blogger. Og det med bare tre døgns "svangerskap"! Fort og gæli´, som vi sier på denne kanten av landet. Jeg kan dessverre ikke skryte av at denne blogg-idéen er klekket ut i eget hode. Det hele kan vel best beskrives som "assistert befruktning". Forelesere og medstudenter på første samling i skoleledelse-masteren har pirret min nysgjerrighet og gitt meg trua på at DETTE ER NOE JEG VIL PRØVE! Så takk til dere! 
Her skal jeg dele mitt tankespinn omkring norsk skole, IKT i skole og samfunn, skoleutvikling og skoleledelse med enhver som måtte "stikke innom". Og er jeg heldig, spiller noen ballen tilbake i form av spørsmål, tips, videre refleksjoner.... Hvor det bærer hen, vil tida vise. Om refleksjonsaktiviteten i min toppetasje forblir like stor som den er nå, etter tre flotte dager på NTNU , blir det ihvertfall ikke vanskelig å finne tema å spinne rundt! Og slik jeg har lært mine medstudenter å kjenne, vil jeg nok heller ikke føle meg  ensom i denne bloggen! Kanskje blir den største utfordringen å sortere og porsjonere...
Beklager om jeg skuffer noen ved ikke å komme i gang med den "egentlige" skrivinga mi i dag, men jeg har innvilget meg sjøl et døgn eller to med "tanke-rydding" før jeg går i gang. I dag skal jeg bare fryde meg over å være en blogger, og være fornøyd med egen innsats om jeg nå greier å få  publisert dette innlegget! Kanskje finner jeg til og med noen hyggelige symboler som viser at jeg smiler til verden! Den som følger med får se.... Uansett: DETTE BLIR GØY!!!