søndag 20. september 2009

Å lede skolen som lærende organisasjon innafor IKT

Den siste uka har jeg lest to interessante kapitler i boka "Skoleledelse. Betingelser for læring og ledelse i skolen". Kapitlet "IKT i skolen" er skrevet av Kjell Atle Halvorsen, "På veg mot digital kompetanse?" av Carl F. Dons. To kloke karer!
Begge kapitlene gir gode innspill til min refleksjon rundt skoleleders rolle i utviklingsarbeid innafor IKT.
Det er skolelederens ansvar at skolen integrerer den nye teknologien i sin virksomhet. IKT berører hele organisasjonen - både økonomi, organisering, pedagogikk og kultur - og som skoleledere har vi behov for innsikt i både IKT og organisasjonsutvikling. Vi må ha kompetanse  innafor ledelse av endringsprosesser, kjenne teknologiens rolle i samfunnet og være bevisst det pedagogiske potensialet som ligger i IKT. Det er et tankekors at ulikheter mellom skoler innafor IKT i stor grad skyldes graden av engasjement hos skolelederne, noe som igjen påvirkes av leders kompetanse på området. Skoler som lykkes i IKT-utviklinga, har en leder med klar forståelse av teknologiens plass i utdanning og samfunn!
Perioder med betydelige endringer gir flytende rammer. Da blir behovet for fokus på verdier og relasjoner desto større. Dette er en viktig lederoppgave. På samme tid må skoleleder gripe mulighetene for å forenkel prosesser i administrativt arbeid ved hjelp av IKT. Slik kan tid til pedagogisk utviklingsarbeid vinnes. Overgangen til "digital tid" berører alle deler av organisasjonen og må involvere hele kollegiet.  Det trengs tydelig faglig ledelse. Rektor må, med forankring i læreplan, læringsteori og "Program for digital kompetanse", sette kursen for utviklingsarbeidet ved skolen, men med stort rom for diskusjoner og deltakelse. En leder som kjenner personalets kompetanse, kan delegere en god del av arbeidsoppgavene innafor utviklingsarbeidet, men må sørge for en felles visjon og å holde de ulike delene i endringsprosessen samlet. Underveis i prosessen må leder være oppmerksom på behov for justeringer. Det gjelder å finne skolens "flytsone" i utiklingsprosessen, med balanse mellom visjon, kompetanse, intensiver, ressurser, planer. Fokus må rettes mot at digital kompetanse er mer omfattende enn å beherske teknologien. Elevenes dannelse og nye muligheter for kunnskapsdeling og kommunikasjon innafor IKT, må vektlegges. Ny undervisnings- og læringspraksis må utvikles.
Skal vi lykkes med implementeringa av IKT i skolen, er det ikke tilstrekkelig å sette av et årlig beløp til innkjøp av digitalt utstyr samt gi to av skolens teknofile pedagoger fonksjonsstillinger som IKT- og læringsplattform- ansvarlige. Visjon/mål må forankres i hele kollegiet og  vi må bevisstgjøres IKTs rolle i samfunnet og de krav dette stiller til omfattende digital kompetanse hos elevene. Skolene trenger ledere som viser oppriktig engasjement i de pågående endringsprosessene, synliggjør visjon/mål (med evt. justeringer) i hverdagen, sørger for jevnlig prosessevaluering, samler de ulike delprosessene, lokker og støtter de teknofobe, gir rom og applaus til de teknofile, samt synliggjør egen endringsprosess mot "den digitale tid", for å lykkes i utviklingsarbeidet. Flere skoleledere melder at deres største utfordring er økende arbeidsoppdrag utenfor egen enhet og derved redusert deltakelse i endringsprosesser "på huset". Kan IKT avhjelpe dette ved å gi skoleledere nye arenaer for kommunikasjon og "tilstedeværelse"? Hva med ukas blogg fra rektor til kollegiet på den digitale læringsplattformen ???

3 kommentarer:

Randi sa...

Mange kloke ord her, Nina. Jeg synes spesielt det du skriver om at visjon/mål må forankres i hele personalet blir viktig.Her har skoleleder, som du påpeker, et stort ansvar. Man må nok "henge" litt på skuldrene til lærerne og motivere og utfordre dem i bruk av IKT. En diskusjon om hvilke læringssyn skolen har mener jeg må ligge i bunnen. Kanskje må diskusjonen starte her, med kunnskap om hvordan IKT skaper forventninger om et læringssyn som er annerledes enn det tradisjonelle?

Kjell Atle sa...

Hei Nina,
Trodde jeg kommenterte dette flotte innlegget for noen dager siden, men det ser ikke slik ut. Interessant mulighet og spennende tanke med rektorblogg. Hva kunne den brukes til? Hvem skulle skrive den? Hvem skulle den være "rettet mot"? Rektor ved NTNU har forresten sin egen blogg.

sol sa...

Hei Nina!
Nå har jeg med stor interesse lest innlegget ditt. Du skriver så bra! Det du sier om forankring i personalet er kjempeviktig, og helt sikkert nødvendig for å lykkes i dette viktige arbeidet. Ansvaret på skoleleder er stort, og forskning viser at det nettopp er ledelsens engasjement som er en av nøkkelfaktorene for å komme i havn, også på dette området.

Rektors rolle har endret seg mye de siste årene, og rektor har i langt større grad enn før blitt en kommunal leder. Dette innebærer blant annet at tida til pedagogisk ledelse har blitt mye mindre. Betenkelig! Det blir iallefall vesentlig å finne fram til handlingsrommet. Uten skolelederens deltakelse er jeg redd for at man ikke lykkes med å implementere bruken av IKT i skolen. Man risikerer at det hele blir tilfeldig og lite ensretta. Noen må lede de viktige diskusjonene vi må gjennom! Og innenfor dette feltet er det også dessverre slik at kompetansen hos noen av lærerne er svært liten. Skolelederen må hjelpe dem til å forstå HVORFOR det er så viktig at vi tar teknologien i bruk. Dette utfordrer både elevsyn og lærerrolle, og ikke minst synet på læring. Så ja: Dette er en skolelederjobb!