lørdag 12. september 2009

ØKT IKT-KOMPETANSE HOS ELEVER OG LÆRERE SELV OM TIDSBRUKEN PÅ DATA HAR GÅTT NED?

I "Bedre skole" nr3 -2009 refereres det i artikkelen "Datakompetansen for svak i norsk skole" til rapporten ITU Monitor 2009 som viser at elevene i grunnskolen nå bruker mindre tid på data enn for to år siden og at det er grunn til å være bekymret. Min første tanke var; "Skrekk og gru! Synkende IKT-kompetanse blant elevene!". Deretter tenkte jeg; "Er det virkelig det rapporten sier???". Og resten av uka har jeg grubla videre på dette. Nå har jeg lest rapporten "ITU MONITOR 2009" (se lenke) og nikket gjenkjennende til de fleste konklusjonene; Bedre læring krever tilgang til IKT ved behov, motiverte og kompetente lærere med støtte fra skoleledelsen har best forutsetning for å ta i bruk digitale verktøy, skoler med IKT-ansvarlig i full stilling gir økt IKT-bruk i skolen, helhetlig skoleutvikling med IKT er nødvendig. Og det er ingen tvil om at ressursdisponering og skoleleders rolle er viktig her! Jeg har også reflektert rundt egen praksis, snakket med kolleger, IKT-veiledere og ikke minst - elever i barneskole, ungdomsskole og på videregående. Vi opplever ikke at elevenes IKT-kompetanse er synkende. Er det ikke slik at dagens elever, uansett klassetrinn, har større grunnleggende ferdigheter innenfor IKT enn hva som var tilfelle for noen år siden? Dermed blir elevenes arbeid, både på skolen og hjemme, mer effektivt og målrettet. Lærernes kompetanse og IKT-erfaring har vel også økt? Er ikke dagens undervisningsopplegg bedre, arbeidoppgavene mer presise og målrettet, og gjennomføringa mindre belastet med tekniske problemer?
Jeg tror tidsbruken har gått ned fordi vi behersker våre digitale artefakter ( ble dette riktig bruk av begrepet???) langt bedre enn tidligere. Tidsbruk knyttet til IKT har gått ned fordi vi alle har blitt flinkere! Og det skal vi ikke bekymre oss over! Men vi skal vurdere grundig om vi i barneskolen har sett for snevert på begrepet digital kompetanse. Har vårt fokus vært ensidig rettet mot grunnleggende ferdigheter, nedlasting og søking fordi dette har vært krevende nok for både lærere og elever? Når nå måloppnåelse innafor disse områdene skjer på lavere trinn enn forventet, er det vel på tide å fokusere på bl.a. integrering av IKT i alle fag, læringsstrategier, kommunikasjon og samarbeid? Da vil også IKT-rettet undervisningstid i barneskolen øke, rett og slett fordi vi får flere mål å jobbe mot! Behovet for oppdatert utstyr, god infrastruktur og ressurser til IKT-drift er fortsatt stort ved mange skoler, men tida er inne for å fokusere på god pedagogisk bruk av IKT. Og er det noe vi lærere liker, så er det vel pedagogiske diskusjoner!
I følge ITU Monitor 2009-rapporten er hovedutfordringen for IKT i skolen ikke lenger infrastruktur, men hvordan vi skal bruke IKT som et didaktisk redskap. Så rett, så rett!

Ingen kommentarer: